Tannråte

Tannråte er et annet navn på karies, som fører til hull i tennene. Navnet «tannråte» vekker imidlertid litt andre, verre assosiasjoner enn «hull i tennene», så på folkemunne brukes tannråte oftere når skadeomfanget er litt større enn ved et vanlig hull, selv om det i det bunn og grunn er det samme.

Tannråte kommer gjerne av at man ikke har kommet godt nok til med tannbørste og tannråd, eller at man ofte har sukker i munnen.

Sukker og stivelse skaper plakk på tennene, og bakterier som lever i munnen fester seg i dette plakket og produserer en form for syre som tærer på tennene.

Har du et hull eller to, så er ikke det nødvendigvis noe å være flau over. Noen mennesker er simpelthen mer utsatt enn andre, for det er mange forhold utover bare tannhygienen som spiller inn, deriblant genene dine, kostholdet ditt og vannet i springen.

Dessverre hjelper ikke slike forklaringer når du først har fått hull i tennene, for tanråte er like ubehagelig uansett hva grunnen er.

Slik kjenner du igjen tannråte

Når et hull i tannen har fått utvikle seg fullt ut, vil du ikke ha problemer med å oppdage det.

I beste fall gjør det bare vondt når du tygger på stedet, og det er stor sannsynlighet for at du vil få vedvarende tannpine. Du kan også få betennelse, med hevelse og puss.

Lar du det gå for langt, kan smerten stråle ut, og forårsake hodepine eller øreverk. Det er heller ikke uvanlig at en tann som er angrepet av tannråte knekker.

For å unngå det verste ubehaget, er det best å ta tak i problemet så tidlig som mulig.

Før du kjenner smerte, vil du ofte kunne se tannråte utvikle seg ved at den glatte, svakt gulfargede emaljen er borte noen steder, og har etterlatt seg matte, hvite flekker. Kanskje kjenner du til og med disse flekkene med tungen.

Det er et godt tegn på at det er på tide å bestille en time hos tannlegen.

Slik forebygger du det

Hvis det ennå ikke har gått så langt, er det mye du kan gjøre for å forebygge tannråte og hull i tennene.

Spis sukker og syre raskt og sjelden

For tennenes del er nemlig ikke mengden sukker like viktig som hvor lenge tennene er utsatt. Så hvis du skal drikke brus eller saft, drikk den opp, ikke gå og sippe til den over lang tid. Kjærlighet på pinne, som du holder like bak tennene, og suger på over lang tid, er noe av det verste du kan spise.

Drikk vann

Ikke bare er vann bedre for tennene enn brus og saft som tørstedrikk, men hvis du skyller med vann etter å ha spist og drukket noe søtt, vil du skylle munnen og nøytralisere angrepet på tennene.

Tygg sukkerfri tyggegummi

Ditt eget spytt er det beste rensemiddelet for tennene, og sukkerfri tyggegummi setter i gang spyttproduksjonen, og hjelper til med å nøytralisere angrepet. Men ikke overdriv. Kjeven din har ikke godt av å tygge for mye. Det holder med 15-20 minutter ved behov – for eksempel en gang eller to om dagen.

Puss tennene to ganger om dagen

Når du pusser tennene regelmessig, skrubber du bort plakk og bakterier – ofte før de kan få gjort noen skikkelig skade. Det tar riktig nok bare noen minutter fra bakteriene har festet seg til de har begynt å produsere syre, men hvis du følger de andre rådene på denne siden også, vil det holde bakteriene i sjakk mellom tannpussene.

Bruk tanntråd og tannpirker

Du har vel hørt tannlegen formane deg om det før, så det spørs om det hjelper å nevne det her, men det er fortsatt en effektiv måte å motarbeide tannråte og hull i tennene: Rens tennene med tannstikker for å hindre at matrester blir sittende fast. Bruk tanntråd regelmessig for å holde mellomrommene mellom tennene rene.

Slik behandler vi tannråte

Når tannråte utvikler seg er det om å gjøre å ta kontakt med tannlegen så tidlig som mulig. Desto tidligere du kommer, desto mildere behandling er nødvendig.

Dersom du lar det gå for langt, risikerer du å måtte trenge rotfylling eller trekking av tannen. (Ja, det høres ubehagelig ut. Hvis du tror det har gått så langt for deg, vil du kanskje spørre oss om lystgass under behandlingen.)

De fleste kommer imidlertid til tannlegen før såpass drastiske skritt er nødvendige, og normalt holder det å fjerne tannråten, og sette inn en fylling – til nød en krone.

Nøyaktig hvilken behandling du trenger, er umulig å si før vi har hatt mulighet til å undersøke deg. Men det som er helt sikkert, er at det overhodet ikke blir bedre av å vente.

Hvis du har grunn til å tro at du har tannråte, ta kontakt med oss i dag for å avtale første konsultasjon.

Ring oss på 22 42 98 98 eller send oss en melding, så finner vi en tid som passer deg.

Finn en tid for meg