Fylling av hull i tennene

Hull i tennene er noe av det vanligste skadene vi tannleger ser. Som regel skyldes slike hull karies, og den vanligste behandlingen er tannfargede plastfyllinger.

I det siste er det også blitt vanlig med amalgamsanering, som innebærer å fjerne de gamle sølvfargede fyllingene, og erstatte med nye, tannfargede fyllinger.

Om en tann kan bygges opp igjen med plastfyllinger avhenger av hvor mye av den naturlige tannen som er igjen etter at man har fjernet det som er skadet.

Ofte kan et bedre alternativ være et porselensinnlegg eller en krone. Disse har ofte lenger varighet, og er som regel sikrere.

Tannlegen skal vurdere situasjonen nøye, og informere deg som pasient om hvilke alternative som finnes, så dere sammen kan komme til den beste løsningen.

Hva er karies?

Karies oppstår når en spesiell type bakterier spiser sukker og stivelse som sitter fast på tannoverflaten. Bakteriene skiller ut en spesiell type syre som etser seg inn i tannen.

Dersom du unngå å spise sukkeret og stivelsen som disse bakteriene lever av, kan du også i stor grad unngå hull i tennene. Men sukker finnes etter hvert overalt, og i nesten alle matvarer, så det er nærmest umulig å unngå detet sukkeret om man har normalt kosthold.

(Dette er nok en stor del av grunnen til at tannpine ikke var et større problem før alle hadde tannbørste og tannkrem som de brukte to ganger daglig. På den tiden var det også mye, mye mindre sukker i kosten.)

Ikke alle overflatene på tennene er like mottakelige for å utvikle hull.

Bakteriene trives best i kriker og kroker der de kan spise i fred. Derfor er det særlig krikene mellom tennene og jekslenes tyggeflate som er de mest utsatte stedene. Foran og bak på tennene er overflaten som regel glatt og her trives ikke bakteriene så godt.

Den beste måten å forbygge hull mellom tennene er å bruke tanntråd hver dag, for tanntråden drar med seg bakterier når den dras mellom tennene. Dessuten inneholder den ofte fluor som styrker emaljen og beskytter tannen ekstra godt mot nye hull.

Hvordan unngår du best hull i tennene?

  • Drikk vann som tørstedrikk og vis måtehold ovenfor sukkerholdig brus og sportsdrikk
  • Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem
  • Bruk tanntråd hver kveld
  • Kom regelmessig til oss, så eventuelle hull kan oppdages på et tidlig stadium

Behandling av hull i tennene

Det tannlegen egentlig gjør når han borrer i tennene, er å slipe bort de skadde delene av tannen.  Deretter legger han i en fylling som tetter og forsegler hullet, og hindrer at bakterier, syre og matrester setter seg fast og forårsaker nye skader.

Tidligere bruktes vanligvis amalgam i fyllinger, men i dag er plastfyllinger mest brukt. Dette er tannfargede fyllinger som tilpasses tannens farge så de skal se så naturlige ut som mulig. Der kravet til utseende eller varighet er høyt, kan det være bedre å bruke innlegg av porselen i stedet for plastfyllinger.

Dersom du tror du kan ha hull i tennene bør du bestille time hos tannlegen før det blir verre. Ring oss på 22 42 98 98 eller bruke kontaktskjemaet vårt for å bestille en time.

Finn en tid for meg