Pusseskader

tannborste pusseskader

Stadig oftere ser vi pasienter komme til oss med pusseskader på tennene. Dette kan skyldes flere ting, gjerne i kombinasjon, og over lengre perioder:

  • Hardhendt eller overdreven pussing – mer enn to ganger om dagen
  • For hard tannbørste eller tannkrem med grove slipekorn
  • Pussing av tenner med emalje svekket av f.eks. syreholdige drikker

Pusseskader kan lede til misfarging og økte problemer med karies og andre tannhelseproblemer.

Slik kjenner du igjen pusseskader

På grunn av plasseringen, er utsiden av hjørnetennene i overkjeven gjerne det første stedet som blir skadet.

Ofte vil du først merke skaden ved at tennene dine blir svært sensitive for kulde og varme, og at du opplever ising.

Mange merker en slags grop nærmest tannkjøttet, der emaljen er slitt bort. Til å begynne med vil gropen være samme farge som resten av tannen, og du vil kanskje bare merke den ved å kjenne etter med tungen.

Etter hvert vil imidlertid tannbenet gulne raskere i det skadede området enn ellers på tannen, og tennene rundt, og det vil bli lett å se.

Slik unngår du pusseskader på tennene

  • Bruk en god tannbørste som passer deg

Kjøp gjerne den neste tannbørsten din på apoteket, der de har både god kompetanse og godt utvalg. Du kan også spørre tannlegen til råds neste gang dere møtes.

  • Bruk tannkrem du stoler på

Tannpasta du kjøper på dagligvaren eller apoteket her hjemme i Norge er normalt trygg og god, men det er ikke slik overalt. Du bør generelt unngå vindunderkurer for hvitere tenner som du kan få kjøpt på internett eller i utlandet.

  • Puss tennene grundig, to ganger om dagen

Du må ikke være redd for å holde godt fast i tannbørsten og pusse grundig, men du skal heller ikke behøve å bruke makt. Dersom du føler behov for å rense munnen oftere enn to ganger om dagen, skyll med vann og tygg sukkerfri tyggegummi.

  • Unngå å pusse tennene like etter å ha spist eller drukket noe surt eller sukkerholdig

Legg opp rutinene dine slik at du unngår å pusse tennene like etter frokost-juicen eller kveldsbrusen. Dersom du ikke har tid til å vente, skyll munnhulen godt med vann før du begynner å pusse.

  • Dersom du tror du har fått pusseskader, kontakt tannlegen

Det er ikke lurt å vente med å gå til tannlegen hvis du tror du har fått skader på tennene. Det vil nemlig ikke bli bedre av seg selv, men det kan bli betraktelig verre. Desto tidligere du tar kontakt, desto enklere og rimeligere blir eventuell behandling.

Hva kan tannlegen gjøre?

Når du kommer til tannlegen med pusseskader, er det ulike behandlinger som kan være aktuelle.

Dersom vi fanger det opp tidlig, og skadene foreløpig ikke medfører mye ubehag eller uønsket misfarging, er det beste muligens å bare overvåke skadene, og sammen legge opp til nye rutiner for tannhygienen for å forhindre at det blir verre.

Hvis behandling må til, kan små skader behandles med plastfyllinger eller porselensinnlegg. Hvilket materiale vi velger, avhenger blant annet av skadens størrelse og plassering, og dine ønsker som pasient.

For de mest omfattende skadene, kan det bli aktuelt å vurdere skallfasetter. I slike tilfeller kan det hende det er grunnlag for støtte fra Helfo til behandlingen.

I alle fall er det viktigste å ta en konsultasjon med oss så snart du mistenker at du kan ha pusseskader, så vi sammen kan finne ut hva alternativene dine er, og hva vi anbefaler at du gjør.

Ring oss på 22 42 98 98 eller bruk bestillingsskjemaet vårt for å bestille en første konsultasjon.

Bestill tid for en undersøkelse