Tannlegeskrekk? Vi kan hjelpe!

Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk er noe vi alle har hørt om. Dessverre er det også et omfattende problem for mange. Som erfarne tannleger er det vår oppgave er å hjelpe.

Ofte er det en tidligere episode hos tannlegen som er årsaken til frykten. Andre ganger er det redselen for hva tannlegen vil si når man åpner munnen og viser «hvordan det egentlig står til».

Da dreier alt seg mye om å skape tillit. Vi tar oss god tid og respekterer pasientens begrensninger. Vi lytter for å virkelig forstå, og tar alltid frykten på alvor – dette er spesielt viktig tidlig i behandlingen.

Når «dørstokkmila» først er passert en gang og vi er blitt kjent, synes de fleste det går letter for hver gang de har vært til behandling. Vi bruker mye tid på tilvenning, og fokus på smertefri behandling er sentralt.

Dagens bedøvelsesmidler gjør at man i de aller fleste tilfeller ikke har noe vondt under selve behandling.

Sedasjon/lystgass

Enkelte pasienter trenger beroligende medikamenter før behandling slik at seansen går lettere. Et annet alternativ er lystgass som på mange måter gir samme effekt som beroligende medikamenter.

Som regel behandler vi selv de mest redde pasientene uten noen form for sedasjon, men det finnes enkelte unntak.

Lystgass er en behandlingsform som vi nå tilbyr våre engstelige pasienter. Fordelen med lystgass er at effekten er svært rask. Det betyr også at virkningen er over med en gang vi avslutter behandlingen.

Lystgass virker beroligende og smertedempende. Ofte kjenner man ikke sprøytestikket fra bedøvelsen dersom man har fått lystgass forut for sprøytestikket. Gassen er også helt luktfri slik at det føles som å puste inn vanlig ren oksygen.