Det meste Inger trodde om å få nye tenner var feil

Inger tenkte lenge at misfargete og syreskadete tenner var noe hun måtte leve med. Nå har hun fått sitt naturlige og friske smil tilbake.

Avgjørelsen om å investere i «nye tenner» var ikke lett å ta, og hun hadde mange unødvendige bekymringer og gale antagelser som måtte endres underveis, men nå angrer hun ikke et øyeblikk.


Det er lenge siden Inger oppdaget at tennene hennes gradvis, gjennom årene, hadde blitt gulere.

Syre og sukker, som finnes i så mye av det vi spiser og drikker, tærer over tid på emaljen. Dermed slipper fargestoffene i for eksempel te og kaffe, rødvin og sigaretter inn i det porøse tannbenet, og forårsaker flekker og misfarging.

For Inger, som for mange andre, førte det også til en del ising i tennene.

I tillegg utsettes tennene for slitasje og små skader, så tennene ikke lenger er like rette og skarpe som de en gang var, og faren for karies og andre tannproblemer øker betraktelig.

Naturlig at tennene blir gulere

Men Inger hadde passert 60 år, og hadde slått seg til ro med at det er like naturlig at tennene blir gule og brune, som at håret blir grått. Det å skulle fikse på tennene slo henne som ganske forfengelig.

Nedslitte, gulnede tenner.
Ettter et halvt århundre var Ingers tenner slitt, gulnet og skadet flere steder.

– Og alle som kjenner meg vet at jeg i utgangspunktet ikke er en veldig forfengelig person, sier hun.

Samtidig var det noe hun i blant tenkte på når hun så seg i speilet eller så bilder av seg selv.

Hun husker særlig ett foto som ble tatt for noen år siden, av henne selv sammen med barnebarna.

– Det første jeg tenkte da jeg så bildet, var at tennene mine var utrolig misfargede og ikke noe særlig fine.

Men det var ikke noe hun hadde planer om å gjøre noe med.

Det er lov å være forfengelig

Inger var lenge en smule skeptisk til at det blir stadig mer vanlig med all slags kosmetiske inngrep – fra fettsuging og rynkefjerning, til silikon i både lepper og pupper.

– «Nei, takk!», tenkte jeg alltid. «Slik fiksing og triksing med det jeg har fått utdelt er i hvert fall ikke noe for meg.»

«Slik fiksing og triksing med det jeg har fått utdelt er i hvert fall ikke noe for meg.»

Det endret seg imidlertid da Inger, i forbindelse med et nødvendig kirurgisk inngrep, fikk fjernet en ufarlig, men skjemmende hudfold hun hadde hatt siden hun fikk barn.

Etter operasjonen kjente hun på gleden av å være kvitt hudfolden, og hun forsto hun at den hadde plaget henne mer enn hun var klar over.

– Jeg trodde ikke egentlig sånne plastiske greier var noe for meg, forteller hun. – Men jeg var kjempefornøyd da det var gjort. Jeg lovet meg selv at jeg aldri mer skulle fnyse av dem som velger å fikse litt på det de har.

Erfaringen fra operasjonen overbeviste Inger om at det tross alt ikke er noe galt i å ville ta seg godt ut.

Jeg lovet meg selv at jeg aldri mer skulle fnyse av dem som velger å fikse litt på det de har.

Dette var innstillingen hennes da hun bestemte hun seg for snakke med tannlegen om hva hun kunne gjøre med tennene sine.

Mange unødvendige bekymringer

De færreste vet hva de kan forvente seg fra slik kosmetisk tannbehandling, og mens hun tygget på avgjørelsen hadde Inger mye tid til å bekymre seg.

Gjør det vondt, mon tro? Tar det lang tid? Hvor mange ganger må jeg besøke tannlegen? Hvor mange ulike tannleger må inn og styre i munnen min?

I ettertid reflekterer hun over hvor unødvendig det var å bruke tid og energi på slike tanker. Slike bekymringer løser seg når man finner en tannlege man stoler på.

Som mange andre på hennes alder hadde Inger gått til samme tannlege i mange år, og hun nesten glemt at han hadde blitt like mye eldre som hun selv hadde blitt.

Da hennes faste tannlege gikk av med pensjon, gikk Inger «i arv» til en annen tannlege ved samme klinikk. Det var ikke noe galt med arvtageren, men tilliten var ikke lenger der, og Inger hadde ikke lyst til å snakke med den nye tannlegen om å få nye tenner.

En tannlege å stole på

Inger gikk derfor på jakt etter en ny tannlege, som ikke bare så på tannpleie som noe medisinsk og nødvendig, men som forsto at et fint smil kan gjøre mye med både selvfølelse og livskvalitet.

– Jeg følte meg veldig trygg på Espen Søyland, sier Inger.

Slik endte hun opp i stolen hos Espen Søyland hos Søyland Tannklinikk. Hun forteller at han kom høyt anbefalt, og hun opplevde ham som både trygg og profesjonell.

– Å bygge opp nye smil er det Espen er best på.

Søyland er en allmennpraksis, som gjør alt man forventer fra en tannlege, men er spesielt godt kjent for kosmetisk tannbehandling. Folk fra hele landet kommer til Oslo, og til tannklinikken i Karl Johans gate, for å få nye tenner og friske smil.

– Å bygge opp nye smil, og å vite at det blir bra, er det Espen først og fremst liker å gjøre, og det han er best på, sier Inger. – Så jeg følte meg veldig trygg på ham.

Overraskende enkelt og smertefritt

Inger forteller at hun synes det var en overraskende enkel prosess, med tanke på hvor stor forskjellen ble.

Etter første besøk hos tannlegen fikk hun vite alt om hvor lang tid det ville ta, hva hun kunne forvente, og hvor mye det eventuelt ville koste.

Tre uker senere hadde hun fått på plass en mockup hun skulle gå med i noen uker mens tannteknikeren fikk laget nye tenner som passet henne godt. Et halvtimes langt besøk hos tannteknikeren var inkludert i prisen hun hadde fått.

– Tannteknikeren vurderte ansiktet mitt, formen og tennene jeg hadde fra før av. Det var også viktig å finne riktig farge, for det skulle jo ikke bli så hvitt at det så unaturlig ut, forteller hun.

Tannteknikeren tar bilder og avstøpninger av tennene til bruk i arbeidet med å finne riktig form og farge på de nye tennene. 

Mockupen så omtrent ut som de nye tennene, bare gråere, og iveren etter å få på de ordentlige tennene ble større mens hun ventet.

Mockupen ga henne også mulighet til å kjenne om alt føltes riktig, eller om det var noe feil som må justeres, men i Ingers tilfelle var ingen justeringer nødvendig.

Da hun satt i tannlegestolen, klar for endelig å få på de nye tennene, forteller Inger at hun var forberedt på at det skulle ta lang tid og at det skulle gjøre vondt.

– Men det gjorde faktisk ikke vondt i det hele tatt, sier hun.

Etter tre timer hadde Inger fått sitt flunkende nye, hvite og flotte smil på plass.

Hva bør nye tenner koste?

En annen stor bekymring Inger hadde før hun satte i gang, var prisen. For hva koster egentlig sånn behandling?

Hos Søyland fikk Inger oppgitt en pris etter første besøk, og før hun trengte å ta noen avgjørelse. Og totalprisen er basert på faste priser fra en prisliste som er oppgitt på nettstedet, så det ikke skal være noen overraskelser.

Det koster selvsagt litt å få nye tenner – det er mye arbeid, kompetanse og avansert teknologi involvert – men hva bør man sammenligne prisen med?

– Da jeg tenkte gjennom det, innså jeg at jeg allerede brukte en del penger på å se godt ut og føle meg bra, sier Inger og lister opp noen eksempler.

Nye, fine klær en gang i blant. Regelmessige besøk hos frisøren, med klipp og kanskje farge av håret. Kremer og kosmetikk. Medlemskap i treningssenter, og en og annen time med personlig trener.

Det hjelper lite å være rynkefri om ikke tennene er i orden.

Det blir fort noen tusen kroner i måneden når man legger alt sammen.

– Egentlig er det utrolig hvor mye vi er villig til å bruke på å holde alderen litt i sjakk, observerer hun.  

Som et eksempel nevner hun en antirynkekrem hun så i en butikk på Gardermoen. En liten krukke kostet 6000 kroner!

– Virker det, lurer jeg på? Hun som kjøpte den burde i stedet ha kjøpt seg nye tenner. Det hjelper lite å være rynkefri om ikke tennene er i orden.

Dessuten var det ikke til å komme fra at behandlingen hadde en forebyggende side i tillegg til den kosmetiske.

Ettersom Ingers emalje var så nedslitt og tennene såpass skadet, var det bare et tidsspørsmål før en kostbar behandling likevel ble nødvendig.

Verdt å investere i

Ved å se det hele i større perspektiv, ble det lettere å ta avgjørelsen.

– Tennene mine, smilet mitt, skal jo vare i ganske mange år ennå, så det syntes jeg det var verdt å investere i, sier Inger.

Dessuten er det ikke slik at man må bytte ut alle tennene på én gang. Inger valgte å ta de sju tennene forrest i overkjeven i denne omgang.

Det viste seg også at syreskadene på tennene til Inger gjorde at deler av tannbehandlingen ble dekket av Helfo, og sørget for en velkommen «rabatt».

Og Inger er ikke et øyeblikk i tvil om at det var verdt både tiden og pengene. Hun storfornøyd med resultatet og forskjellen det har gjort i livet.

Det er ikke slik at man må bytte ut alle tennene på én gang. Inger valgte å få fikset sju tenner forrest i munnen – det meste av smilet – i første omgang.

– Nå da jeg har fått det fikset, innser jeg at jeg nok har holdt litt tilbake en stund, og ikke har smilt med hele munnen, sier hun.

Hun tenker tilbake på bildet med barnebarna.

– Jeg har fortalt dem at vi skal ta et nytt bilde, det samme bildet om igjen, og da skal jeg smile stolt med de nye, hvite tennene mine.


Ønsker du at tennene dine var like hvite og pene som de pleide å være? Da bør du snakke med Espen Søyland.

Espen tar gjerne en uforpliktende prat på Skype eller Facetime, så du behøver ikke engang komme innom klinikken for første samtale, om ikke du vil. 


Merk: Inger er en ekte person, og hennes historie er ekte, men hun ønsker å bli husket (og funnet på internett) for andre ting enn tennene sine, så hun ba oss endre navnet hennes i artikkelen, og det har vi gjort.