Dårlig ånde

Dårlig Ånde

Foto: CC-BY-SA Randy Wick via Flickr

Det er én sak om det lukter litt ugreit av pusten din etter at du har spist hvitløk eller annen mat med sterk lukt. Det er mye verre hvis du ikke blir kvitt den dårlige ånden, men lever med den dag etter dag.

Du pusser kanskje både tenner og tunge to ganger daglig, bruker tanntråd og mellomromsbørster, spiser og drikker forsiktig, tygger tyggegummi og skyller med munnskyll. Men ånden blir ikke friskere uansett hva du prøver.

Da kan det godt hende tannlegen kan hjelpe. Ikke bare fordi han kan se hvordan det står til i munnen din, og gi deg konkrete og tilpassede råd om god tannhygiene, men også fordi dårlig ofte er et symptom på andre problemer.

Dårlig ånde kan skyldes tannstein

Det er mange mulige årsaker til kronisk dårlig ånde. Det kan være et symptom på noe i lungene, bihulene eller svelget, men den desidert mest vanlige årsaken til dårlig ånde er bakterier i munnhulen, og særlig tennene, og det er der du først bør lete etter løsningen.

Tannstein er én mulig synder. Tannstein er egentlig forsteinet bakteriebelegg som fungerer som grobunn for nye bakterier, og som trives best i kriker og kroker der du ikke kommer til med tannbørsten. Slike bakterier skiller ut lukt, og det vil bare bli verre så lenge man ikke fjerner tannsteinen.

Det finnes dessverre ingen trygg og effektiv måte for deg til å fjerne tannstein selv, men det er heldigvis ganske fort gjort for tannlegen, som har spesialutstyr til jobben.

Et tegn på gryende tannkjøttbetennelse

En annen vanlig årsak til dårlig ånde er tannkjøttbetennelse. Dt forårsakes av de samme bakteriene i munnhulen, men da har bakteriene kommet seg ned i tannkjøttet.

En slik betennelse kan starte ganske mildt, med en inflammsjon som ikke har spesielt sterke eller smertefulle symptomer. Kanskje litt ømhet, blødning fra tannkjøttet og dårlig ånde.

Men selv om det begynner forsiktig, er det viktig å behandle betennelsen raskt. For selv om man kan leve med dårlig ånde, risikerer man i verste fall at tennene løsner hvis man ikke behandler en slik tannkjøttbetennelse.

Behandlingen er mer omfattende enn behandlingen mot tannstein, og kan variere fra en dyp rens, via medisinering til kirurgi, avhengig av alvorlighetsgraden. Nok en grunn til å ta kontakt tidlig.

Dårlig ånde som følge av munntørrhet

Spyttet vårt er det beste middelet for å holde munnhulen ren og sunn. Visse sykdommer har imidlertid munntørrhet som symptom, og visse medisiner og behandlinger går utover spyttproduksjonen.

Det kan både føre til at matrester ikke blir skylt bort grundig nok, og at bakterier får ekstra gode vekstforhold – to ting som vil forårsake dårlig ånde.

Tannlegen kan fortelle deg hva du kan gjøre for å motvirke munntørrhet og problemene det fører med seg – fra simpelthen å drikke mer vann og tygge sukkerfri tyggegummi i blant, til å skrive ut medisiner du kan ta.

La tannlegen hjelpe deg

Munntørrhet, tannstein og tannkjøttbetennelse er bare tre vanlige årsaker til dårlig ånde. Tannlegen kan hjelpe deg å avdekke og behandle både disse og andre potensielle problemer, så hvis du ønsker deg konsekvent friskere pust, ta kontakt for å avtale en kosultasjon.

Ring oss på 22 42 98 98 eller send oss en melding, så finner vi en tid som passer for deg.

Finn en tid for meg